Design interiéru: Kdy má smysl spojit síly s profesionálem

Pokud se právě stěhujete do nového bytu, plánujete rekonstrukci nebo konečně stavíte svůj dům snů, možná uvažujete o tom, zda spojit síly s interiérovým designérem. Zařízení interiéru patří mezi jednu z největších finančních investicí a shánění vhodného a kvalitního nábytku, obkladů, podlah a všeho toho ostatního může někdy pěkně potrápit. Vyplatí se proto poohlédnout se po profesionálovi, který se zařizováním pomůže? Na to se podíváme v dnešním článku.


Interiérový designér už dávno není luxusní výstřelek

Přestože estetická stránka interiéru je velmi důležitá, prací interiérového designéra je především pohlídat praktičnost, dohlédnout na dodržení rozpočtu a přijít s kreativními řešeními, díky kterým využijete vás domov na maximum.

Spoluprací s interiérový designérem můžete navíc dokonce ušetřit. Designér vám totiž nejen nabídne cenově nejefektivnější řešení, ale také poradí, jaké změny udělat, aby celková investice byla co nejnižší. Řada profesionálů má navíc u dodavatelů věrnostní slevy, které vám ochotně zprostředkují.

Výsledná realizace tak nezřídka vyjde ekonomičtěji, a to i po započítání honoráře, který si designér za své služby účtuje. Vy tak získáte profesionálně navržený domov s nižší finanční investicí o ušetřeném času a nervech ani nemluvě.

 

Co očekávat od dobrého interiérového designéra?

  • pohlídá praktičnost a ergonomii

  • doporučí vhodné materiály s dlouhou životností a snadnou údržbou

  • dohlédne na dodržení rozpočtu

  • navrhne produkty s nejlepším poměrem ceny a kvality

  • pomůže s poptávkou a objednávkou atypických prvků a řešení

  • doporučí kvalitní dodavatele a řemeslníky

  • navrhne kreativní řešení, díky kterým nejlépe využijete dostupný prostor

  • vytvoří technické výkresy a specifikace pro řemeslníky a dodavatele

  • dohlédne na to, aby výsledná realizace odpovídala návrhu

  • vyřeší případné technické komplikace na stavbě

  • respektuje váš osobitý vkus a životní styl

  • ušetří čas, nervy a finance

 

Kdy se vyplatí poohlédnout po interérovém designérovi?

  1. Zařizujete malý byt a potřebujete maximálně využít dostupný prostor

Najmout interiérového designéra na návrh malého bytu může být možná tak trochu kontraintuitivní. Byty o menší rozloze patří většinou do kategorie startovacího nebo přechodného bydlení a při současné nelehké situaci na trhu s nemovitostmi padne na jejich nákup zpravidla drtivá část rozpočtu.

Zároveň jsou to ale právě malé byty, u kterých může designér pomoci snad nejvíce. Omezený prostor v kombinaci s nižším rozpočtem si přímo říká o kreativní a neotřelá řešení, díky kterým získáte nejvíce úložného prostoru za co nejpříznivější cenu.

Ať už se jedná o nábytek na míru, nebo o chytře upravené a přizpůsobené modulární kousky z IKEA a dalších obchodních domů, máte jistotu, že výsledný interiér bude funkční a praktický. Díky tomu pro vás bude bydlení příjemnější a hodnota vaší nemovitosti pro budoucí kupce nebo nájemníky okamžitě vzroste.

 

2. Stavíte svůj dům snů

Pokud právě stavíte svůj vysněný dům, gratuluji! Čeká vás krásné období plné očekávání, významných milníků i důležitých rozhodnutí. Ať už stavíte svépomocí, nebo jste projekt zadali stavební firmě, i vám může interiérový designér pomoci k tomu, aby stavba proběhla hladce a výsledný interiér byl podle vašich představ.

Narozdíl od zařizování malého bytu má navrhování interiéru rodinného domu ve stádiu projektu nebo hrubé stavby svá vlastní úskalí. Stavební firma a řemeslníci vás často překvapí neočekávanými dotazy. Ty se mohou týkat třeba rozmístění zásuvek, vypínačů, přípojek pro vestavné spotřebiče, nebo rozvodů vody či světel.

Pokud si interiér dopředu důkladně nenaplánujete, bude pro vás pravděpodobně obtížné na tyto otázky odpovědět. O to spíše v obvyklém šibeničním termínu několika dní. Bez vašeho rozhodnutí se ale stavba dál neposune, a tak musíte něco říct. Cokoli. Přípojky a elektroinstalace se tak umístí podle vaší hrubé představy a následky na sebe nenechají dlouho čekat. Většinou ještě během stavby nakonec požádáte o úpravy, které realizaci prodraží, a nebo jednoduše uděláte kompromis a vše ostatní přizpůsobíte již hotovým sítím.

Interiérový designér vám může pomoci interiér naplánovat dostatečně dopředu. Díky tomu budete moci společně rozkreslit zásuvky, přípojky a všechno ostatní. A až se vás na stavbě zeptají, kam umístit odtah pro digestoř nebo jaká bude tloušťka dlažic v předsíni, budete připraveni. Prostředky ušetřené na zbytečných změnách a úpravách navíc bohatě vyváží cenu služby.

 

3. Chystáte se na výraznější rekonstrukci panelákového bytu

Neuběhne ani týden, aniž bych na sociálních sítích nebo přímo od svých klientů neslyšela dotaz ohledně rekonstrukce staršího panelékového bytu. K hlavním úskalím patří přesunutí koupelny, rekonstrukce jádra, případně výměna kuchyňské linky v prostoru s nízkými parapety. Častá je ale i změna dispozic, dohady se sdružením vlastníků, nebo chybějící nivelizace mistrně skrytá pod podezřele vrzající podlahou.

Stejně jako všechny ostatní projekty, i návrh rekonstrukce v panelovém domě má svá specifika. Zkušený designér zná úskalí takovéto přestavby a ví, jaké jsou možnosti. Ušetří vám tak nejen starosti ohledně přípravy projektu, ale pomůže vám i zhodnotit y vabrat vhodná stavební a technická řešení.

Bez ohledu na velikost bytu dokáže potlačit jeho modulární charakter a hravě vytvoří originální a nadčasový prostor, který si nezadá s moderními novostavbami. Svěřte projekt do rukou profesionála a můžete se těšit na citelné zhodocení vaší nemovitosti.

 

4. Čeká vás částečná rekonstrukce staršího rodinného domu

Chystáte-li se na částečnou nebo komplatní rekonstrukci staršího rodinného domu, obklopte se od samého začátku silnými a profesionálními partnery. Hlavní vlastností rekonstrukce staršího domu je totiž nejistota. V drtivé většině případů totiž nejsou k dispozici plány elektroinstalací, vody a odpadů a ostatně ani odpovídající půdorys nebo projekt domu.

Starší nemovitosti většinou během své existence prochází částečnými úpravami, změnami a drobnými přestavbami, které nám mohou připravit nepříjemná překvapení. U rekonstrukcí podobných nemovitostí není výjimkou, začít pozvolna, třeba bouráním jedné stěny, a skončit u téměř kompletní přestavby.

Jak může v tomto případě pomoci interiérový designér? Profesionální návrhář by měl mít důkladné znalosti stavebnictví. Přestože u takto velkého projektu budete nejspíš potřebovat i služby architekta nebo projektanta, interiérový designér zajistí plynulou komunikaci mezi stavbou, projektantem a vámi. Postará se o to, aby se dotáhly i ty nejmenší detaily, kterými se projektant obvykle nezabývá a zajistí projektový management.

Navíc vám pomůže udělat si jasnou představu ohledně finálních dispozic a využití interiérů. Výběr nábytku, dekorů a doplňků bude po vší té práci už jen třešničkou na dortu.

 

5. Stěhujete se do právě dokončeného bytu v novostavbě

Ačkoli zařizování interiéru v novostavbě se může jevit jako poměrně jednoduchý úkol, je třeba zvážit veškeré okolnosti. Pokud jste právě zakoupili čerstvě dokončený byt a potřebujete se co nejdříve nastěhovat, doporučuji spojit síly s profesionálním interiérovým designérem.

Stěhování samo o sobě přináši spoustu stresu a nepohodlí. Navíc budete potřebovat co nejdříve vyřešit základní vybavení - pořídit pohovku, stůl, postel, pračku a uvést do provozu kuchyni. Zařizování interiéru a vybírání doplňků je příjemná aktivita. Ne ovšem, když vás od nošení krabic s věcmi bolí celé tělo, tři dny jste pořádně nespali a za jeden den objíždíte už čtvrtou prodejnu matrací, protože nikde nemají na skladě vámi vybraný rozměr.

Výsledkem je většinou nešťastný kompromis. Buď koupíme to, co je zrovna k mání, nebo z únavy, vyčerpání a nedostatku času pořídíme třeba sedačku, která se nám v obchodě líbí, doma nám ale zabere veškerý prostor v obývacím pokoji.

Díky spolupráci s interiérovým designérem se můžete soustředit na stěhování a nezbytné papírování, zatímco vám na e-mail s dostatečným předstihem přistane nákupní seznam vybavení včetně dodacích lhůt. Vám už tak stačí jen dopředu dané kousky objednat a sladit dodání s termínem stěhování.

I v případě, že plánujete vybavení zakupovat postupně, vám bude nákupní seznam užitečný. Základní kousky pořídíte hned a zbytek objednáte, až přijde pravý čas. U každé zakoupené věci ale budete mít jistotu, že se jedná o správnou investici. A až bude interiér hotový, vše do sebe skvěle zapadne.

 

6. Zařizujete interiér v netradiční stavbě nebo v netradičním stylu

Ačkoli nabídka nábytku a vybavení je bezbřehá, kousků, které by se hodily do skutečně netradičních interiérů, jako je například tradiční roubenka, jurta, obytný vůz nebo dům v jeskyni (ano, napříkald ve Španělsku celkem běžná záležitost), je pomálu.

Dobrý interiérový designér ale bude vědět, kde hledat. A pokud ani on nenajde, dokáže navrhnout vybavení, které splní praktický účel a zároveň podtrhne váš estetický záměr. Byla by přeci jistě škoda zůstat na půl cesty a zařídit váš originální a jedinečný prostor nábytkem z IKEY!

 

Kdy naopak raději zařídit interiér vlastními silami?

Jak jsme se hned několikrát přesvědčili v předchozím textu, spolupráce s interiérovým designérem není ani tak otázkou rozpočtu. I v případě nižšího rozpočtu je mnohdy výhodnější spolupráci s designérem navázat. Vždy je navíc možné požádat například pouze o jednorázovou konzultaci nebo se domluvit na spolupráci v menším rozsahu.

Přesto existují případy, kdy interiérový designér nemusí být tou nejlepší volbou. Kdy uděláte lépe, když se pustíte do zařizování interiéru vlastními silami?

  1. Baví vás ruční práce a DIY projekty a váš interiér si přejete zařídit především vámi vyrobenými doplňky, nábytkem z palet nebo upcyklovanými kousky.

  2. Bydlíte v podnájmu a majitel bytu nebo domu nesouhlasí s většími zásahy.

  3. Máte rádi nábytek s příběhem a přejete si zařídit domov postupně kousek po kousku vybavením ze starožitníctví, nebo antiku.

  4. Váš životní partner/partnerka nebo jiný spolubydlící nesouhlasí s vaším záměrem pustit se do rozsáhlejší rekonstrukce nebo přestavby.

  5. Máte jasnou představu o tom, jak by měl váš interiér vypadat, nejste připraveni si poslechnout další návrhy a nápady a od designéra očekáváte v podstatě jen vytvoření vizualizací.

 

Máte pocit, že by právě vám spolupráce s designérem mohla pomoci? Podívejte se, co pro vás můžu udělat!

Next
Next

České řemeslo: skleněné bytové doplňky Melody