České řemeslo: skleněné bytové doplňky Melody

České výrobky a české řemeslo prochází nelehkou dobou. Konkurence v podobě masové výroby dlouhodobě drtí drobné lokální výrobce. Když k tomu navíc přidáme současnou společenskou a ekonomickou situaci, je naprosto zřejmé, že se drobní čeští výrobci musí pořádně ohánět.

O tom, jaká je současnost i budoucnost českého řemesla, konkrétně sklářské profese, nám pověděla malířka skla a autorka kolekce moderních designových skleněných doplňků, paní Jaroslava Lajčiaková Novotná.


foto: JNGlass

 

Snad každý z nás někdy zatoužil po tom, pořídit si do svého domova umělecký nebo řemeslný originál.

Zajímavý kousek nábytku, ručně vyrobený bytový doplněk nebo třeba originální nástěnná malba - to vše jsou skvělé způsoby, jak svůj domov odlišit a dodat mu punc výjimečnosti.

Při navrhování interiérů se vždy snažím alespoň jeden takový prvek použít. Věřím totiž, že kvalitní bytové vybavení nikdy nevyjde z módy. Pečlivá ruční práce stavějící na dlouhé tradici, originální promyšlený design a kvalitní materiály s minimálním dopadem na životní prostředí, to jsou charakteristiky, které u produktů hledám.

O tom, jak rozzářit váš interiér pomocí moderních skleněných designových doplňků, jsme si povídali s dnešním hostem, malířkou skla a autorkou kolekce Melody paní Jaroslavou Lajčiakovou Novotnou.

 

Vítejte v “Řemesle & Bydlení”, designovém občasníku věnovaném výjimečným uměleckým a řemeslným produktům vytvářeným pečlivě, kvalitně a s láskou.

Pojďte společně s námi objevovat nové autory, značky a produkty, které vznikají v České republice a na Slovensku.

Podpořte spolu s námi výrobce, kteří udržují při životě tradiční řemesla a hledají kreativní způsoby, jak své produkty přizpůsobit modernímu životnímu stylu.


 

foto: JNGlass

 

Jaroslavo, Vaše kolekce skleněných bytových doplňků je prostě kouzelná. Co Vás k jejímu vytvoření inspirovalo?

Velice děkuji. Je to vždy velice hezký pocit, když vidíte, že se někomu líbí Vaše práce a výrobky.

Já jsem malířka skla a dělala jsem dlouhé roky tradiční smaltované sklo pro zákazníky z východu. Toužila jsem však vytvořit i něco vlastního, něco hezkého, čistého, moderního. Něco, co by se hodilo do každého interiéru u nás doma v Čechách a potažmo v Evropě. Už delší dobu jsem měla několik nápadů ohledně tvarů skla a tak jsem jednoho dne vzala papír a tužku a začala kreslit. Vzešel tvar, který byl jako melodie, a tak jsme ho nazvali Melody a okamžitě jsme se do něj s manželem zamilovali.

 

Čím se podle Vás Vaše výrobky nejvíce odlišují od ostatních skleněných bytových doplňků, které jsou v současné době na trhu?

Víte jak to je, když přijdete někam do obchodu nebo brouzdáte po internetu a hledáte něco hezkého? Najdete spoustu hezkých věcí, které jsou jako samostatné jednoúčelové výrobky hezké, ale neseženete k nim nic dalšího ve stejném duchu. Tomu jsme se snažili hned od začátku navrhování kolekce Melody vyhnout a mysleli jsme právě na to, aby si každý zákazník mohl s našimi výrobky zařídit celý interiér ve stejném duchu – od stolních lampiček, přes svícny a vázy, až po lustry. Ať už to je byt, chata, kancelář nebo hotel.

 

Tak to je skutečně velká výhoda. Přesně, jak říkáte, i mně se při navrhování interiérů často stává, že najdu dokonalý kousek, který celkový design skvěle doplňuje. Když pak ale zjistím, že prakticky není s čím ho uspokojivě zkombinovat, nezbývá, než nápad opustit a s těžkým srdcem hledat něco jiného. Mít tak k dispozici takto promyšlenou kolekci je proto velká pomoc.

Jak vůbec vypadá takový obvyklý výrobní postup? Co vše se musí stát, než Vaše stolní lampa nebo váza spatří světlo světa?

Když už se budeme bavit o tom, že je ukončen vývoj a pro výrobu všechno připravené, včetně sklářských forem, tak ten postup, než někdo konečně doma cvakne vypínačem například u stolní lampy, je ve zkratce takto: Kluci skláři, musí sklo nafoukat do forem, pak nechat řádně vychladit, aby se zamezilo pnutí. Když už s tím lze dál manipulovat, přichází na řadu broušení, vrtání, vše s maximální opatrností, protože sklo je živý materiál. Sklo musí být zbaveno veškerých nečistot, drobných skleněných střípků a mastnoty, abych ho mohla dál upravit buď drahými kovy nebo listry, a potom to musím v peci vypálit, aby barvy nelezly dolů. Pak noha lampy putuje k panu elektrikáři, který na míru připravuje všechny komponenty. Skutečně i tady je to, od soustružení, přes pokovení a sestavení elektriky, samá ruční práce. Pak si lampu přivezeme zpět k nám, vyzkoušíme klobouk (mimochodem to je taky ruční práce) a pro jistotu ještě jednou rozsvítíme. Sundáme klobouk, vše pečlivě zabalíme, s lampičkou rozloučíme se a odešleme zákazníkovi. Takto každému našemu výrobku vdechujeme život.

 
foto: JNGlass

foto: JNGlass

 

Tak to je krásné. Vaše výrobky jsou velmi kvalitní. Jakým způsobem si kvalitu hlídáte?

U nás jsou hrozně šikovní řemeslníci, kteří si dlouhodobě drží vysoký standard své práce a jsou velice pečliví. Při zrodu každé nové věci s námi konzultují všechny detaily.

Další důležitá věc je, že známe hodnotu kvalitní ruční práce. A jelikož je pro nás kvalita na prvním místě, netlačíme na cenu. Tento přístup se nám osvědčil, protože všichni zúčastněni ve výrobním procesu tak do své části práce na výrobku vloží své nejšikovnější já.

Navíc, nechrlíme z automatické linky desetitisíce kusů ročně, takže každý kus prochází 100% kontrolou. Milujeme naší práci a doufáme, že stejnou radost cítí i naši zákazníci, když si doma vybalí některý z našich výrobků.

 

Znamená to tedy, že všechny součásti, které tvoří Vaše výrobky, jsou ručně dělané?

Ano a mohla bych o tom mluvit hodiny, ten výrobní proces je hrozně zajímavý.

S manželem připravujeme na našich stránkách sekci výrobní proces, kde budeme postupně přidávat fotky a videa zachycující vznik našich výrobků.

 

Tak na to se moc těším. Mít příležitost poznat o trochu lépe výrobní proces věcí, kterými se obklopujeme, je obohacující. Myslím, že si díky tomu tak trochu více vážíme toho, co máme, a možná i více zapřemýšlíme nad tím, jakou roli v našem životě hrají kvalitní lokální ručně vyráběné produkty.

Už jsme to tak trochu nakously. Jak jste se ale vůbec k tvorbě skleněných interiérových doplňků dostala?

Toto přímo souvisí s první otázkou. Každý umělec, jestli se tak mohu nazývat, chce vytvářet něco vlastního, něco do čeho vtiskne své já a vdechne svým představám život.
S manželem jsme si často povídali o tom, že malované smaltované sklo je sice dobrá věc, ale s velice omezenou použitelností v moderním interiéru. Budoucnost je v moderním designovém skle a tak jsme se pustili do navrhování a vytvořili kolekci Melody.

 

Dá se tedy říci, že je to Vaše “povolání snů”?

Ano, přesně jak se ptáte je to má vášeň.

 
foto: JNGlass

foto: JNGlass

 

Kdybychom se teď měly bavit trochu obecněji, jak hodnotíte současný stav sklářské profese v České republice?

Já dělám se sklem už několik dekád a za tu dobu jsem viděla, jak spousta firem ukončila činnost. Některé roky to bylo tak zlé, že jsem je nestíhala ani počítat. U mě to taky bylo kolikrát jako na houpačce.

Řekla bych, že nejhorší situace pro všechny nastala s příchodem Covidu, kdy lidé byli ve strachu, protože nevěděli, co se bude dít. Do toho všechna ta omezení a nouzové stavy… to nás donutilo celé naše plánování urychlit.

Co se týče dalších firem v naší oblasti, ti co mají dlouhodobě věhlasné jméno a dobré exportní zákazníky, kteří posílají nové zakázky a včas hradí faktury, ty si mohly oddechnout.

Menší dílny, které se zapojují do výrobních procesů těch větších nebo dělají jiné specifické výrobky ze skla, ty také jedou dál. Ostatní to bohužel museli zavřít.

Hodně našich kamarádů dělá se sklem a máme velkou radost, když vidíme, že se jim daří a jedou dál. Věříme a doufáme, že tato zlá doba bude rychle pryč a všichni budeme moct dál rozvíjet sklářské umění.

 

Myslíte, že v budoucnosti se budeme v interiérech s použitím skla setkávat častěji? Jaké jsou vůbec možnosti použití tohoto materiálu při zařizování bydlení?

Sklo a interiér neodmyslitelně patří k sobě a proto vzniká tolik krásných věcí ze skla. Ať to jsou sklenice, lustry, lampy, vázy, svícny, různé designové tvary, předělovací zdi a zástěny, vitríny nebo krycí desky nábytku. Naše výrobky navrhujeme tak, aby si s nimi zákazníci mohli dotvořit nádherný, luxusně působící interiér, ve kterém se budou cítit spokojeně a rádi se s ním pochlubí svým známým.

 
foto: JNGlass

foto: JNGlass

 

Plánujete do budoucna kolekci rozšířit o další zajímavé kousky?

Určitě. Nápadů máme hodně. Pracujeme na rozšíření kolekce o další interiérové doplňky. Doporučujeme pravidelně sledovat naše sociální sítě, protože tam pravidelně informujeme o všech novinkách.

 

Tak na to se budu moc těšit!

Moc děkuji za Váš čas i za milý rozhovor a přeji, ať se Vám daří a ať si Vaše výrobky najdou co největší počet příznivců.

 

Novinky z dílny JNGlass můžete sledovat na instagramovém profilu paní Jaroslavy.

 

A pokud už teď víte, že byste rádi svůj interiér doslova i pomyslně rozsvítili kouzelným ručním výrobkem z kolekce Melody, neváhejte navšítivit e-shop JNGlass.


 
foto: JNGlass

foto: JNGlass

 

Kategorie: české řemeslo - české výrobky - lokální výroba - dekorace - vánoční dárky - designové dekorace - řemeslné výrobky - ruční výrobky - inspirace obývací pokoj - inspirace ložnice

Previous
Previous

Design interiéru: Kdy má smysl spojit síly s profesionálem

Next
Next

Kdy se vyplatí zrenovovat kuchyň a kdy pořídit novou?