Jak na pohodovou rekonstrukci: 4. díl - Realizace

Zatímco v předchozích třech dílech minisérie o pohodové rekonstrukci jsme se věnovali především plánování a přípravám na započetí stavebních prací, ve čtvrtém a posledním díle se konečně dostáváme k samotné realizaci.

Na následujících řádcích se společně podíváme na to, jak vybrat spolehlivé dodavatele. Nastavíme si systém kontroly, díky kterému budeme mít jistotu, že vše probíhá podle plánu a případné komplikace odhalíme ještě předtím, než výrazněji ovlivní průběh rekonstrukce.

Nakonec se zmíníme o tom, jak zkontrolovat hotovou práci a dodané výrobky, aniž bychom přehlédli případné nedostatky.


 

Unikl vám předchozí díl článku o pohodové rekonstrukci? Přečtěte si ho zde!

 
 

Proč je systematická kontrola během rekonstrukce důležitá?


Pravidelná a systematické kontrola průběhu rekonstrukce je jedním z hlavních předpokladů úspěšného dokončení celého projektu.

Jejím účelem není v žádném případě dýchat dodavatelům a řemeslníkům za krk. Kontrolu provádíme zejména proto, abychom se přesvědčili, že práce a dodávky probíhají podle časového plánu. Čím dříve odhalíme případné zpoždění, tím snadnější bude pozdržet navazující práce.

Dalším důvodem, proč bychom neměli kontrolu podceňovat je také včasné odhalení případných nedorozumění. I ten nejspolehlivější a nejprofesionálnější řemeslník si může špatně vyložit zadání. Díky pravidelné kontrole si takového nedorozumění všimneme včas a jeho náprava tak bude snadná a rychlá.

Vaše častá přítomnost na stavbě pak pomůže i rychlému a efektivnímu řešení neočekávaných komplikací. Ukáže-li se například že stav vodovodního potrubí je výrazně horší, než se očkávalo, nebo že statika komína vyžaduje výraznější opravu, bude třeba vaše rychlé rozhodnutí, jak dále postupovat.

Pokud máte dojem, že vaše pracovní vytížení nedovoluje časté návštěvy stavby, zkuste si zajistit profesionální nestranný dozor. Pomoci vám může architekt, projektový manažer, stavební technik, nebo interiérový designér.

 
 

12 kroků na cestě za dokonalým domovem - třetí část


10. Výběr spolehlivých dodavatelů

Stejně jako v jakémkoli jiném oboru, i ve stavebnictví platí, že úspěch projektu závisí na spolehlivých partnerech a na profesionalitě členů realizačního týmu.

Výběr těch správných dodavatelů je proto klíčový.

Rekonstrukce je finančně a časově náročný projekt. Je proto pochopitelné, že při rozhodování o tom, jaké firmě nebo odborníkovi daný úkol svěříte, bude cena hrát důležitou roli.

Při porovnávání nabídek se nezapomeňte ujistit, že srovnáváte stejnou nebo velmi podobnou kvalitu a obdobný nebo totožný rozsah služeb. Ne všichni výrobci naceňují práci a materiál podle stejného klíče. U některých může chybět DPH, jinde není v ceně doprava, jiný výrobce neposkytuje zaměření na místě, nebo účtuje zvlášť dodatečné služby, bez kterých se neobejdete.

Narazíte-li na nabídku, která se cenově výrazně liší od ostatních, nezapomeňte se dodavatele zeptat, proč je cena o tolik odlišná. A to jak v případě nižší, tak v případě vyšší nabídky.

Mimo ceny je vždy dobré vzít v úvahu následující faktory:

  • kvalita služeb nebo výrobků

  • dodací lhůta, flexibilita, ochota vyhovět

  • reference bývalých zákazníků, případně osobní doporučení

  • schopnost řešit nenadálé situace, zkušenosti se zpracováváním různých typů zakázek

  • praxe, množství zkušeností

  • úroveň komunikace, vstřícnost a profesionalita

  • transparentnost v cenové nabídce, webové nebo jiné prezentaci

 

TIP: Osobně ráda spolupracuji s výrobci a poskytovateli služeb, kteří zhotovují produkty a poskytují služby pořadatelům veletrhů, výstav a organizátorům velkých eventů, nebo mají zkušenost s prací ve filmovém průmyslu.

Tito profesionálové jsou schopni pracovat pod tlakem, jsou zodpovědní, dodržují termíny, mají skvělé pracovní nasazení a umí řešit nenadálé situace kreativním a efektivním způsobem.

 
 

11. Systém pravidelné kontroly

Otázce, proč je důležité provádět pravidelnou a systematickou kontrolu, jsme se věnovali už v předchozích odstavcích.

Jak si ale takový systém kontroly správně nastavit? Na to se společně podíváme právě teď.

Ideální je, když se na stavbu můžete dostavit alespoň jednou týdně, případně jednou za 14 dní. Při těchto kontrolách je třeba zhodnotit, zda práce postupují podle předem stanoveného časového plánu. Mimo to je dobré vždy porovnat stávající stav s původním návrhem. I drobná odchylka od návrhu se totiž může postupně změnit ve velkou překážku.

Osobně doporučuji se na stavbu dostavit také v okamžiku, kdy nastupuje nový dodavatel. Projít si společně ještě jednou Vaši představu předtím, než se řemeslník nebo firma pustí do práce, může ušetřit mnoho zbytečných komplikací.

Samozřejmostí je pak práci osobně od dodavatele převzít. Vyhnete se tak dodatečným dohadům a sporům o tom, zda provedené práce skutečně odpovídají vašemu zadání. Předávací protokol vždy podepište až poté, co si práci důkladně zkontrolujete.

A konečně se vždy ujistěte, že na váš vaši dodavatelé mají kontakt, na kterém vás bez problému zastihnou. Požádejte je, aby vás kontaktovali vždy, kdy když se setkají s nějakou nečekanou komplikací.

V případě, že by se vám dodavatel opakovaně nemohl dovolat, nebo by vaše číslo musel hledat kdesi ve smlouvě, kterou s sebou pravděpodobně ani nemá, můžete totiž očekávat, že případný problém vyřeší bez vás.

Toto řešení bude pravděpodobně technicky správné, účelné a profesionální, ne vždy ale bude v souladu s vaším konceptem a vaší představou o výsledné podobě interiéru.

 

TIP: Vyberte nějaké dobře viditelné místo na stavbě a vyvěste na něj své telefonní číslo a případně i kontakt na druhou osobu, které je možné se dovolat, když budete vy zrovna zaneprázdnění.

Myslete na to, že vaši dodavatelé vám často volají doslova ze štaflí. Díky tomu, že jim komunikaci s vámi usnadníte, dosáhnete toho, že s vámi skutečně budou každý nečekaný problém konzultovat.

 
 

12. Převzetí prací a dodávek

Posledním krokem na cestě k dokončení pohodové a úspěšné rekonstrukce je převzetí dodávek.

Jak na něj, jsme tak trochu nakousli už v rámci předchozích odstavců. Nyní se na převzetí prací a produktů podíváme trochu více do hloubky.

U produktů je situace výrazně jednodušší, než u služeb nebo prací. Stačí zkontrolovat, že se model, typ nebo druh dodaného zboží schoduje s objednávkou. Případně, že byl dodán nepoškozený a v odpovídajícím objemu či množství.

V některých případech dorazí produkt na stavbu o poznání dříve, než by bylo nezbytně nutné. Proto je důkladná kontrola při převzetí klíčová. Velká část výrobců a prodejců totiž nebude ochotna vám zboží po uplynutí určité doby vyměnit. I když se na výměně s dodavatelem nakonec domluvíte, riskujete, že na ni budete dlouho čekat, nebo že k dodání nakonec vůbec nedojde, protože vybraný model už bude vyprodaný.

Pečlivou kontrolou dodávky při převzetí tak předejdete nejen zbytečným starostem a nervům, ale i zbytečným komplikacím a zdržením.

O něco složitější situace nastává při převzetí služeb nebo prací. Málokdo z nás je totiž schopen hned na první pohled zhodnotit kvalitu odvedené práce instalatéra, sádrokartonáře, obkladače, truhláře elektrikáře nebo zedníka.

Postupem, kterého se při převzetí prací můžete držet, je ten následující.

  1. Porovnejte, zda finální podoba díla odpovídá původnímu zadání
    - Sedí rozměry dle nákresu?
    - Neodchýlil se dodavatel od specifikace?
    - Souhlasí barva?
    - Byly použity domluvené materiály?

  2. Zkontrolujte úroveň provedení detailů
    Dobrou představu o kvalitě odvedené práce si uděláte také díky kontrole detailů. Je proto vždy dobré se podívat jak čisté jsou hrany, zda se nikde nic neodlupuje nebo neodstává, zda se žádná část neviklá nebo není příliš volná, zda jsou dodržené pravé úhly, nebo zda není nikde vidět podkladový materiál.

  3. Pokud je to možné, vyzkoušejte, zda vše funguje
    Zejména u elektroinstalací, vody, odpadu nebo plynu je dobré vše důkladně vyzkoušet. Fungují všechny vypínače a zásuvky? Neprotéká odpad ve spoji? Dovírají se snadno všechny dveře a okna? Fungují panty? Vysouvají se šuplíky? Nebouchají o sebe nábytková dvířka?

  4. Využijte Chcecklisty a informace z internetu

    Pokud si nejste jisti, zda budete vědět, na co se předně při převzetí práce zaměřit, vyhledejte si před návštěvou stavby dostupné informace na internetu. Není třeba se stát rovnou odborníkem, většinou stačí si udělat základní představu o tom, na co se při kontrole zaměřit.

 
 

Došli jste s vaší rekonstrukcí až sem? Gratuluji! Znamená to, že máte téměř hotovo!

Nyní už zbývá jen vybrat vhodné vybavení a doplňky. A můžete se stěhovat! Dáváte přednost českým řemeslným výrobkům? Pak vás jistě zaujme článek o českých ručně vyráběných bytových doplňcích. Přečíst si ho můžete zde.

 

Prožili jste během rekonstrukce nějaký zábavný moment, nebo jste přišli na praktický tip, o který byste se chtěli podělit? Nápiště nám o tom v komentářích!

Previous
Previous

Kdy se vyplatí zrenovovat kuchyň a kdy pořídit novou?

Next
Next

Jak na pohodovou rekonstrukci: 3. díl - Rozpočet a časový plán