Jak na pohodovou rekonstrukci: 3. díl - Rozpočet a časový plán

Ve třetím díle minisérie o pohodové rekonstrukci se zaměříme na to, jak sestavit časový plán a jak stanovit realistický rozpočet.

Vyjdeme přitom z návrhu interiéru a z položkového seznamu, který jsme společně vytvořili v předchozích krocích.

Proč se rozpočtem zabýváme až nyní a nespecifikovali jsme ho předtím, než jsme se pustili do plánování vašeho ideálního bydlení? Důvodů je hned několik.


 

Unikl vám předchozí díl článku o pohodové rekonstrukci? Přečtěte si ho zde!

 
 

Proč je praktické si před stanovením rozpočtu nejdříve rozvrhnout interiér?


Přestože je samozřejmě dobré mít už od začátku hrubou představu o tom, jakou částku bychom do vybavení našeho nového bydlení chtěli investovat, konkrétní rozpočet je vhodné určit až potom, co si interiér naplánujeme.

Zařizování nového domova totiž patří mezi činnosti, do kterých se za život pustíme v průměru 2-3x. Z toho důvodu většinou na začátku nemáme jasnou představu o aktuálních cenách, o tom, co vše je potřeba nakoupit a obstarat, nebo jaké jsou novinky na trhu.

Tím, že si interiér nejdříve navrhneme a ujasníme si tak, co od nového bydlení očekáváme, ušetříme spoustu času a energie. Při stanovování definitivního rozpočtu se totiž můžeme zaměřit jen na to, co skutečně využijeme.

Díky tomu, že máme k dispozici nějakou konkrétní formu návrhu, můžeme navíc naši představu konzultovat s výrobci a poptat u nich přesnou cenu.

V případě, že pořizovací cena vybavení podle našeho původního návrhu přesáhne aktuální finanční možnosti, můžeme mnohem snadněji rozhodnout, co je pro nás skutečnou prioritou, a kde raději ušetříme.

 

Mnoho z nás při plánování rozpočtu počítá pouze s velkými položkami, jako je kuchyně, koupelna nebo vestavná skříň na oblečení. Vybíráme je navíc postupně, což často vede k tomu, že celková cena nakonec zbytečně přesáhne zamýšlený rozpočet.

 
 

12 kroků na cestě za dokonalým domovem - třetí část


7. Získání cenových nabídek

K sestavení kompletního rozpočtu, použijeme položkový seznam, který jsme vytvořili v předcházejících krocích.

Ke každému kusu vybavení použitém v našem návrhu interiéru dohledáme a poznamenáme cenu. U položek, jako jsou tapety, dlažba, obklady nebo výmalba vezmeme v úvahu metry čtvereční povrchu, na který budeme daný materiál instalovat.

Nakonec poptáme u výrobců cenové nabídky nábytku na míru a stavebních a bouracích prací.

Abychom se mohli spolehnout, že cenová nabídka od daného dodavatele bude odpovídat výsledné částce na faktuře, musíme vždy dopředu uvést kompletní rozměry a specifikaci.

U nábytku na zakázku je třeba seznámit dodavatele s naší představou o použitých materiálech. Cenový rozdíl mezi lakovanými dvířky s vyfrézovanou hranou oproti klasickému laminátu může být propastný. V některých případech je přitom levnější laminát zároveň praktičtější volbou.

A konečně bychom neměli zapomenout výrobci specifikovat, jaký druh otevírání si představujeme. Dvířka otevírající se za pomoci motorku, výklop u horních skříněk nebo zafrézovaná úchytka představují citlenou dodatečnou investici. Jejich nahrazení jemnou elegantní úchytkou a klasickým pantem je jednou z cest jak cenu za vestavný nábytek výrazně snížit.

Co se týče kusového nábytku, jako je pohovka, konferenční stolek, odkládací stolky, jídelní židle a tak podobně, je ideální zvolit již dopředu konkrétní modely. Díky tomu pak můžeme v rozpočtu počítat s reálnými cenami.

Pokud zatím konkrétní modely vybírat nechcete, nebo se nemůžete rozhodnout, postačí do seznamu zahrnout cenové rozpětí produktů mezi kterými se rozhodujete. Do celkového součtu pak ale pro jistotu nezapomeňte vždy přidat pár set korun navíc.

Poslední kategorií výdajů, která v položkovém rozpočtu nesmí chybět, je cena práce, montáže, dopravy a instalace. Doporučuji proto na závěr ještě jednou důkladně projít návrh a zhodnotit, zda u některých povrchů nebo kusů zařízení, nebudete potřebovat využít pomoci odborníka.

 

TIP: Na internetu je v současné době možné najít celou řadu praktických nástrojů, které mohou tvorbu položkového rozpočtu usnadnit.

Jedná se například o různé kalkulačky množství potřebných tapet, interiérové barvy nebo počtu balení obkladaček.

Stejně tak můžete najít i přibližné ceníky řemeslných prací. V tomto případě je ale vždy lepší kontaktovat daného profesionála s konkrétní poptávkou. Internetové kalkulačky totiž většinou neobsahují cenu materiálu, ani nám nepomohou odhadnout, zda nebude třeba dodatečné přípravy nebo dalších úkonů.

 
 

8. Zhodnocení a finální úprava návrhu

Poté, co si u všech položek použitých v návrhu zjistíme jejich skutečnou cenu, jednotlivé částky sečteme. Získáme tak poměrně přesnou představu o tom, na jakou celkovou cenu by nás rekonstrukce ve stávající podobě měla vyjít.

Ve skutečnosti se ale pravděpodobně nevyhneme drobným komplikacím, některé z vybraných produktů budou momentálně nedostupné, nebo je výrobce zdraží. Řemeslníci se pustí do práce a po odkrytí podlahy nebo stěn možná zjistí, že je třeba přistoupit k dodatečným pracím, se kterými se původně nepočítalo.

Ze všech těchto důvodů je praktické k výsledné částce, kterou jsme získali prostým součtem cen jednotlivých položek připočítat ještě rezervu ve výši 15%.

Čeká-li vás větší zásah do stávající struktury nebo výraznější změny dispozic, doporučuji přičíst rezervu ještě o něco větší.

Výslednou částku už pak stačí jen porovnat s vaším očekáváním. Pokud zjistíte, že se celková cena nachází mimo váš rozpočet, je třeba určit priority a rozhodnout, jaké změny v návrhu uděláte.

 

TIP: pokud plánujete větší stavební úpravy, míru rizika a nejistoty ohledně výsledné ceny můžete snížit pomocí sondáže.

Ideálním případem, kdy sondáž skvěle poslouží, je například výměna podlah. Pokud nevíte, jaký materiál je pod stávající podlahovou krytinou, nelze přesně určit, jaká bude cena výměny podlah. Je totiž možné, že stávající podklad nebude vyhovující a bude tak třeba vylít například nivelaci.

Při sondáži technik odkryje část stávající krytiny a zjistí, jaký materiál se nachází pod ní. Díky tomu vám bude moci říct, jaký konkrétní rozsah prací a úprav bude třeba. Na základě této informace pak snadno poptáte cenu.

 
 

9. Sestavení časového plánu

Na základě vybraných produktů a časových možností námi zvolených dodavatelů nakonec vytvoříme časový plán.

K tomu opět použijeme položkový seznam, do kterého si ke všem vybraným kusům vybavení a materiálu poznamenáme obvyklou dobu dodání.

U nábytku na míru a stavebních prací se nezapomeneme u dodavatele ujistit, že se lhůty během roku nebudou výrazně lišit. Některé profese nebo dílny už dopředu vědí, že dodací lhůty v určitých měsících budou prodlužovat, nebo naopak zkracovat.

Zároveň si od dodavatelů zjistíme, v jaké fázi rekonstrukce je pro ně ideální na stavbu nastoupit. Podle toho naplánujeme předběžný termín, ale také především posloupnost jednotlivých kroků.

Podcenit tento poslední krok znamená vystavit se riziku zbytečných dodatečných nákladů a oddáleného dokončení rekonstrukce.

 
 
Previous
Previous

Jak na pohodovou rekonstrukci: 4. díl - Realizace

Next
Next

Jak na pohodovou rekonstrukci: 2. díl - Návrh