Jak na pohodovou rekonstrukci: 2. díl - Návrh

V předchozím díle článku o pohodové rekonstrukci jsme společně prošli prvními třema kroky na cestě k dokonalému bydlení.

Ujasnili jsme si společně vaše očekávání ohledně budoucího interiéru. Podrobně jsme rozplánovali dispozice a interiér jsme rozzónovali. Získali jsme konkrétní představu o tom, k jakým účelům budou jednotlivé části bytu sloužit a jaké osobní věci zde budete ukládat.

Nezapomněli jsme přitom ani na méně zjevné věci, jako je sušení prádla, žehlení, ukládání tříděného odpadu nebo skladování úklidové techniky a čistících prostředků.

Nakonec jsme načerpali inspiraci a obohatili se o kreativní nápady a netradiční řešení, kterými plánujeme vznikající interiér oživit.

V dnešním příspěvku se zaměříme na samotné plánování interiéru a na to, jak můžeme snadno všechny myšlenky a nápady, které jsme dosud shromáždili, převést do jednoduchého návrhu.


 

Unikl vám první díl článku o pohodové rekonstrukci? Přečtěte si ho zde!

 
20201008_Alzbeta_Pilarova_0035.jpg
 

Proč je důležité vytvoření návrhu nepodcenit?


Pustit se do zařizování interiéru bez toho, abychom si předtím vytvořili alespoň zjednoušený návrh, může být tak trochu sázkou do loterie.

Prázdný prostor vždy působí mnohem větší, a tak máme tendenci pořizovat neúměrně velké kusy nábytku. Snadno se pak stane, že se do našeho nového domova nevejde vše, co bychom si představovali.

Nejčastěji jako první vybíráme kuchyni, následně kupujeme sedačku, jídlení stůl a až poté přijde řada na další vybavení. Pokud si dopředu nepromyslíme, co vše by se do interiéru mělo vejít, a jak jednotlivé kusy nábytku poskládáme, může se nám snadno stát, že kuchyň předimenzujeme a až dojde řada na jídelní stůl, zjistíme, že pro něj nezbývá dostatek místa.

Stejnětak si časem můžeme vyčítat například to, že kvůli příliš vystupujícímu kuchyňskému ostrůvku musíme zcela přeorganizovat rozložení nábytku. Televize tak skončí na úzké stěně vedle okna, a při jejím sledování nás bude často oslňovat odpolední slunce.

Díky tomu, že si interiér naplánujeme už od samého začátku, tak mnohem lépe využijeme dostupný prostor a ujistíme se, že náš budoucí domov bude řešený koncepčně.

Neméně důležitou výhodou, kterou přináší návrh interiéru zhotovený s dostatečným předstihem, je lepší komunikace s dodavateli. Řemeslníkům a stavební firmě můžeme díky němu poskytnout jednoznačné vizuální materiály, podle kterých pak zhotoví elektroinstalace, přípojky vody a odpadu, nebo třeba sádrokartonové podhledy.

Předejdeme tím nejen zbytečným chybám, ale také nepříjemným dohadům.

 
living-room-3733139_1920.jpg
 

12 kroků na cestě za dokonalým domovem - druhá část


4. Výběr tématu, stylu a barevné palety

V předchozích krocích jsme se zaměřili na to, aby byl výsledný interiér praktický, funkční a odpovídal našemu životnímu stylu.

Nyní se budeme věnovat spíše estetické stránce. Zvolíme si totiž jednotné téma, styl a barevnou paletu, která se bude v interiéru opakovat.

Proč je důležité myslet na design už v této fázi?

Vaše rozhodnutí ohledně stylu bude totiž do jisté míry ovlivňovat i konkrétní podobu vybavení. Minimalistická kuchyně bude mít například trochu jiné rozložení, než kuchyně rustikální. Industriální interiér se skleněnými příčkami v kovovém rámu bude vyžadovat trochu jinou stavební přípravu, než obývací pokoj ve stylu Provence se sádrokartonovými příčkami do oblouku.

Otázka, jaký styl a barvy vybrat, je čistě subjektivní. Záleží na vašich preferencích a na preferencích ostatních členů domácnosti.

Při rozhodování o tom, jak by váš budoucí domov měl vypadat, by ale měla hrát roli i architektura nemovitosti a podoba okolí, případně i výhled z okna.

Pravděpodobně se shodneme na tom, že dřevěné roubence nebude slušet středomořský styl nebo interiér s industriální elementy. Stejně tak i u bytu v panelové zástavbě pravděpoodbně nebude nejlepší volbou těžký barokní nábytek nebo španělský koloniální styl.

 

TIP: Při výběru barevné palety pro váš nový interiér zkuste vycházet z převládajících barev ve vašem šatníku. Nebojte se barev a výraznějších vzorů! Pokud je vám příjemné strávit celý den v květované tmavomodré halence, velmi pravděpodobně se bude cítit dobře i v obývacím pokoji nebo ložnici s tmavomodrými elementy.

 
dee-copper-and-wild-UyVALppfBJU-unsplash.jpg
 

5. Zjednodušený návrh interiéru

Poté, co jsme rozhodli, jak bude vypadat rozložení jednotlivých zón a v jakém stylu by se náš budoucí interiér měl nést, můžeme přejít k tvorbě samotného návrhu.

Způsobů, jak si interiér navrhnout, je celá řada. Někteří z nás dají přednost tužce a kostkovanému papíru. To je samozřejmě jedna z možných cest, měli bychom se ale ujistit, že měřítko, ve kterém kreslíme, odpovídá rozměrům pokoje.

Zároveň bychom se měli pokusit kreslit alespoň s náznakem perspektivy. Místnost zakreslená ve dvourozměrném náčrtku totiž vždy působí vzdušněji a prostorněji, než ta ve 3D. Abychom se co nejvíce přiblížili skutečnému pocitu, který bude výsledný interiér navozovat, můžeme zkusit nábytek na obrázku vystínovat, nebo alespoň vybarvit.

Pokud není kreslení zrovna vaší silnou stránkou, nebo vás jednoduše nebaví, zkuste využít některý z on-line plánovačů.

Pokud máte dopředu vybraného dodavatele, jako je například určité kuchyňské studio nebo IKEA, můžete použít přímo jejich vlastní plánovací program. Pokud ale nejste rozhodnuti, od jakého výrobce budete nábytek pořizovat, doporučuji navrhovat v některém z obecných plánovačů. Nebudete se tak zbytečně omezovat sortimentem výrobce, od kterého třeba nakonec ani nenakoupíte, ani nebudete navrhovat s přihlédnutím ke specifickým rozměrům daných produktů a snižovat tak svou kreativitu.

Jaký plánovač pro návrh tedy použít? Vybírat můžete z široké nabídky. Mezi oblíbené plánovací nástroje patří například
Planner5D , Home Styler nebo Floor Planner.

Práce s nimi je poměrně jednoduchá. Jejich nevýhodou ale je, že vás nechají vybrat pouze z omezené knihovny modelů. Není tak proto možné navrhnout si například nábytek na míru nebo použít skutečné produkty, o jejichž zakoupení uvažujete.

Chcete-li tak mít jistotu, že váš výsledný návrh bude skutečně věrně zobrazovat budoucí podobu vašeho domova, zkuste využít program SketchUp.

Při použití renderovacího pluginu nebo speciálního softwaru je navíc možné získat skvělé fotorealistické vizualizace, které vám pomohou udělat si přesnou představu o tom, jak se budete v daném prostoru cítit.

 

Pokud nemáte dopředu vybraného dodavatele, jako třeba určité kuchyňské studio nebo IKEA, zkuste se vyhnout navrhování interiéru v jeho plánovači. Zbytečně byste pracovali s omezenou nabídkou a specifickými rozměry produktů. Třeba při plánování kuchyně totiž rozdíl 5 cm může úplně změnit možnosti, které ohledně uspořádání skříněk máte.

 
 

6. Sestavení položkového seznamu

Návrh vašeho budoucího domova je hotový, a tak můžeme přistoupit k vytvoření položkového seznamu.

Jeho účelem je především přehledně shrnout množství a povahu použitých produktů a nutných prací. Později ho použijeme také jako podklad pro zhotovení rozpočtu a časové osy. Jeho prostřednictvím budeme kontrolovat průběh prací a využijeme ho pro lepší organizaci celého projektu.

Do položkového seznamu zapíšeme všechny kousky nábytku, materiálu a dalšího vybavení, které jsme v návrhu použili. Nezapomeneme ani na podlahy, závěsy, osvětlení, tapety, barvu na výmalbu stěn, nebo dekorativní panely a obklad kuchyně.

Mimo fyzických produktů do seznamu zahrneme i práce, o kterých si myslíme, že budou nezbytné.

Do zvláštního sloupečku tak poznamenáme zhotovení sádrokartonových podhledů, přesunutí rozvodů vody a odpadu, položení podlahy, obkladačské práce, nebo zhotovení projektu propojení obývacího pokoje s kuchyní atp.

Máme-li vybrané konkrétní zařízení, o kterým už nyní víme, že ho budeme chtít v realizaci použít, poznamenáme si k jeho názvu také webovou adresu e-shopu nebo výrobce. To nám později usnadní dohledání konkrétního výrobku, díky čemuž si ušetříme spoustu času a zbytečných nervů.

 
bryony-elena-uH-tpUeMjbQ-unsplash.jpg
 
Previous
Previous

Jak na pohodovou rekonstrukci: 3. díl - Rozpočet a časový plán

Next
Next

Jak na pohodovou rekonstrukci: 1. díl - Příprava